Dejte že nehat pošiljat papirne račune!

 
Vsak mesec je nabiralnik zabasan s papirnimi računi.
 
Vsako pretipkavanje računa je ena izmed najbolj butastih izgub časa in dejanski pokazatelj funkcionalne pismenost na področju izmenjave dokumentov med dvema uporabnikoma. Kar preštejte, koliko računov dobite v papirni obliki in koliko v digitalni.
Najbrž bi se dalo izračunati, kakšen je strošek pretipkavanja na nacionalnem nivoju. Govorim o milijonih eurov analogega papirja... Kar predstavljajte si pretipavanja računov iz papirne oblike v računovodski program. Mimogrede. Računovodski programi MORAJO biti v digitalni obliki, ker FURS komunicira samo v eobliki (oddaja obrazcev, obračunov, edavki...)
Večina računovodski servisov še danes uporabnikom računa ceno glede na število izdanih računov!? Čeprav obstajajo API-ji skoraj za vsak računovodski program, kjer lahko z enim klikom in učinkovito skripto preneseš n-računov z enim klikom (n zamenjam s poljubnim celim številom. Recimo - 623599).
Večina zdravnikov spjev, popspjev, komaj-plavajočih spjev...plačuje izjemno lepe mesečne vsote računovodjem "nove dobe". Večinoma za pretipkavanje. Kako se temu izogniti?
 
Kaj je to eračun?
Nič tako groznega, samo skupek podatkov, ki so zapisani v XML (extensible markup language) jeziku. Povedano hitro. To je splošno sprejet jezik, ki omogoča prenos podatkov preko interneta. Tako je preprost, da ga razume vsak, ki se nauči brati črke.
Recimo, da želiš napisati številko računa. Poglej primerjavo v tabeli:
Papirna oblika XML oblika
<stevilka_racuna>17-300-0580</stevilka_racuna>

XML obliko računa je določila za slovenski prostor Gospodarska zbornica Slovenije. Imenuje se e-slog, verzija 1.6. Slog uporablja pri poslovanju tudi Republika Slovenija. Vsi računovodski programi omogočajo izdajo računov in prejemanje računov v obliki, ki jo je predpisala GZS. Vse banke omogočajo uvoz eračunov. Banke omogočajo, da prejmeš eračun neposredno v svoj ebančni račun. Večinoma pa je bolj primerno, če ti izdajatelj računa pošlje eračun kar na tvoj e-poštni naslov. Kar poglejte v nabiralnik in poišči račun tvojega mobilca. Nato poleg .pdf-ja odpri tisto "čudno" datoteko s končnico XML... Odprl boš eracun (eslog, verzija 1.6)

Kako lahko kot zdravnik dobiš eračun in ne več papirnega?

Nekaj predlogov. Čim več nas bo, tem hitreje bodo podjetja preklopila na izdajanje eračunov:

  1. Zavračajte papirne račune in sporočite naj Vam račun pošljejo v PDF obliki in XML obliki (eslog.verzija 1.6). Povejte, da papirnih računov ne potrebujete!
  2. Kot člani obvezne zbornice pošiljajte urgence, naj Vam za obvezno plačilo računa le-tega pošljejo v eobliki na Vaš naslov.
  3. Od ZZS zahtevajte, naj izdajo smernice vsem podjetjem, naj s člani ZZS poslujejo in izdajajo račune v eobliki (eslog. verzija 1.6)
  4. Preberite si nekaj dodatnih linkov na tem prispevku.
  5. Vztrajajte!

V prihodnje pa morda še kakšen namig, kako lahko sam v eobliki vodiš računovodstvo brez računovodje...

Krištof Zevnik