Kaj imata skupnega zdravniška stavka in skupinsko naročanje?

Članek je bil objavljen v reviji ISIS - december 2016

Preden začnem, sem vam dolžen razkritje. Sem zobozdravnik zasebnik s sklenjeno pogodbo za izvajanje zobozdravstvenih storitev z zavarovalnico.

Za svoje delo ne prejemam nobenega plačila s strani Medikonta ali/in proizvajalcev, dobaviteljev ali katerekoli tretje osebe/podjetja, ki so s svojimi izdelki prisotni na spletnih straneh Medikonta ali kjerkoli drugje.

Pred 5 leti sem ustanovil Medikont (www.medikont.si) – spletno zdravniško skupnost, kjer zdravniki naročamo izdelke za naše delo neposredno pri proizvajalcu s pomočjo združevanja posameznih naročil.

Začnimo pri koncu...

V vseh teh letih zdravniške trgovalne skupnosti imam priložnost vpogleda v cene proizvajalcev. Torej začetne cene, s katero razpolaga slovenski dobavitelj. Razlike do končne cene so naravnost enormne.

Posplošeno lahko mirno trdim, da je denarja za pošteno plačilo (35-90 eur) zdravniškega dela v sedanjem zdravstvenem sistemu dovolj.

V dokaz Vam predstavim primerjavo končne cene enega izmed proizvajalcev zobnih vsadkov, s katerim sodelujemo na Medikontu. Proizvajalec je eden izmed večjih v EU z letno proizvodnjo pribl. 300.000 vsadkov/letno. Za primerjavo. Slovenski trg vgradi približno 20.000 vsadkov letno.

Na sliki je grafično modro prikazana končna cena na Medikontu, zeleno pa končna cena enakega izdelka z enakimi specifikacijami in lastnostmi pri slovenskem dobavitelju.

Zgornja slika prikazuje razmerje marže (večinoma gre za faktor od 3-6 kratnik ) slovenskega dobavitelja v primerjavi s ceno proizvajalca in enak izdelek, ki ga zdravnik naroči v skupinskem naročilu preko spletne platforme z upoštevanimi stroški logistike.
Razlika v dobičku dobavitelja je ogromna.
Pa malo ekstrapolirajmo številke v ekstreme s predpostavko, da bi vsi zdravniki naročali konkretni izdelek (zobni vsadek) direktno preko proizvajalca.

 

Povprečna cena zobnega vsadka s suprastrukturami v Sloveniji

310 EUR

Število vstavljenih vsadkov letno

20.000

Razlika med končno ceno Medikonta in slovenskega dobavitelja

4.000.000 EUR (4 milijone eurov)

Letni strošek zdravnika v 43. razredu z vsemi stroški (neto 1450eur) + 13 in 14 plača (kar so le pobožne želje vsakega)

39.956 EUR

Hipotetični izračun 100 na novo zaposlenih zdravnikov v 43 plačilnem razredu s 13 in 14 plačo / na leto

3.995.600 (skodaj 4 milijone eurov)

 

Zgornjo tabela pove veliko. Prikazuje, kako bi lahko z razliko med maržami za konkretni izdelek (zobni vsadek) zaposlili 100 zdravnikov s 13 in 14 plačo v 43. plačilnem razredu na leto. Izračunajte sami, kaj vse bi lahko naredili s tem denarjem.

In kje se vse skupaj začne?

Nalijmo si čistega vina. Vse kar se prodaja v medicini je podvrženo velikim dobičkom. Za svetovne proizvajalce medicinski izdelkov in naprav je Slovenija v njihovem globalnem svetu ekonomije statistična napaka. Dejansko smo premajhni, da bi proizvajalci iskali druge poti komuniciranja s končnimi uporabniki. To so idealni pogoji za ekskulzivne dobavitelje na majhnem in omejenim področju kot je Slovenija. Zaradi geografskih, jezikovnih in cehovskih omejitev, torej Slovenija, po klasičnem vzorcu trgovanja potrebuje dobavitelja.

Dejstva so s pridom uveljavile ekonomsko-politične mreže v bivši jugi. Te mreže so se delno ohranile tudi v samostojni Sloveniji. Centralno - planski sistem organiziranja države je pripomogel, da so zdravniško delo zreducirali na obravnavo s pacientom. Za vse ostalo bomo poskrbeli Mi (ekonomsko-politične mreže). Sistem. Poslovanje, trgovanje je bila domena Drugih. Omejitev delovanja zdravnika na izključno zdravniško delo je v Sistemu v enaki meri prisotna še danes. Zdravnik zdravi, Drugi poslujejo. Država pa poskrbi, da so zakoni ne-napisani kot Drugi želijo. Sistem deluje.

Zgodila pa sta se nepričakovana dogodka. Internet in Evropska Unija. Geografskih omejitev ni več. Sodobna logistika zmore več, kot si je kdorkoli kadarkoli domišljal.

Jezikovnih preprek ni več. Če ne drugače zato poskrbi Google. Cehovske omejitve je ukinil vstop v EU. Pretok storitev in ljudi je osnovi postulat evropske združbe držav.

Ste vedeli, da lahko pacient z računom iz sosednjih EU držav, kadarkoli zahteva povračilo storitev, ki so pravica iz naslova zdravstvenega zavarovanja? To pomeni, da slovenski zdravnik dela tudi za kolega v sosednji državi, ki je ravnokar izdal račun pacientu, ki ne-čaka na slovenskem čakalnem seznamu.

Kot vidite, omejitev za sodelovanje, dogovarjanje, trgovanje, dobavo ni več. Omejitve so samo še v slovenskih centralno-planski rigidnih zastarelih Zakonih, ki ne upoštevajo prostega pretoka storitev in ljudi. Omejitve so v Sistemu.

Zakaj je opis trenutnega stanja sploh pomemben za zdravnika?

Ker je zgoraj opisano stanje razlog:

 1. da ima zdravnik družinske medicine 70 pacientov na dan. Zasluži neto 10 eur/uro. In dežura 2x na teden. Ko pride domov, pa računa ali se mu bo izšel kredit za stanovanje, položnice...

 2. za prosjačenje za dovoljenja izven svoje »delovnega okolja«, kakorkoli to že pomeni v centralno-planskem žargonu.

 3. da mladi kolegi ne dobijo službe na podlagi praktičnega znanja. Tega praktičnega znanja pa si niti ne morejo pridobiti, ker v Sistemu nikoli nisi dovolj dober za tistega, ki je na vrhu.

 4. da nobeden v tem Sistemu ni plačan zaradi svojega kvalitetnega dela niti ne napreduje zaradi svojega dobrega dela.

 5. da nobeden v tem Sistemu ne more vrednotiti svojega dela na podlagi preverjenih uspehov in lastnega truda. Ampak največ kar lahko storijo je grožnja s stavkami in dogovarjanje za spremembe v okviru združevalne tvorbe – sindikata FIDES, pa morda še kakšnega združenja...

 6. da so nekateri upravičeno izstopili iz »javnega« zdravstva, zaradi nedelovanja zdrave konkurence, resničnega zavarovalništva in prostega trga, pa se posamezniki izmed njih udinjajo postulatom podivjanega kapitalizma in tako še dodatno izničujejo vlogo zdravnika v družbi.

 7. da si velika večina od nas želi samo pošteno plačilo za pošteno delo. Kar pomeni 35-90 eur/ bruto na uro v Sloveniji. Če ne verjamete v tako uro, kar naročite rokodelca v vaše 30 letno hipotekarno/kreditno pogojeni dom. In primerjajte.

 8. da bi lahko našteval in našteval...

In medtem...
Ko se vi ukvarjate:

 1. z razsutim sistemom,

 2. dežurate do onemoglosti,

 3. otroke vidite samo po nekaj 10 min dnevno,

 4. mahate v slovo kolegom prijateljem v begu iz države,

 5. plačujete evropske kolege za izvajanje storitev, za katere v Sloveniji sami ne dobite plačila,

 6. se pogajate za 2 ali 3 eure povišice v novem plačnem razredu nekaj dobaviteljev kuje vsako leto več 100 milijonske dobičke.

 7. Da bi še sami dodali kakšno točko...

   

gre karavana dalje...Do kam?

Do preobrata v Sistemu se lahko pride samo z združevanjem zdravnikov in izražanjem njihovih realnih problemov.
Sistem, v katerem delujemo, je potrebno spreminjat najprej pri sebi, zbornici in nato naprej.
Medikont je dokaz, da lahko zdravniki, s pomočjo konkurence, združevanja in etično moralnih principov, ki nas vodijo pri delu, vzpostavijo dobavne in logistične sodobne poti. Razliko v dobičku pa namenijo za izboljšanje storitev in pošteno plačilo.

Kaj pa zdravniki, ki te možnosti nimajo?

Nekaj majhnih korakov in predlogov. Morda pa jih bo realiziral novi predsednik ZZS.

 1. Uvedite e-volitve v ZZS!

 2. Spremenite statut zbornice in omogočite konstitucijo odborov in funkcije predsednika samo z izvoljenimi poslanci v ZZS.

 3. Vse ostalo bo naredila konkurenca idej.

In nasvet za navadnega zdravnika, nekje tam daleč v ambulanti zdravstvenega doma ali bolnice:

 1. Ko boš za tvojo storitev znal izračunati, koliko prejme tvoj delodajalec denarja, kakšni so obratovalni stroški in kolikšno je tvoje plačilo, boš na pravi poti. Nato plačilo primerjaj s tvojim znancem obrtnikom.

 2. Če si nezadovoljen, se udeleži e-volitev po predlaganem modelu.

Moj CV: Sem Krištof Zevnik. Vse ostalo itak ni pomembno. Nisem od nikogar.

Viri:Vse povsod so.

Razkritje:

Krištof Zevnik ne prejema nobenih donacij, sponzorskih sredstev, ne kakršnekoli druge oblike podpore z namenom promoviranja in uvrščanja izdelkov objavljenih na spletnih straneh Medikonta.

Krištof Zevnik tudi ni sponzoriran ali kakorkoli drugače financiran s strani prodajalcev, ki zastopajo in prodajajo izdelke, ki so tudi objavljeni na spletnih straneh Medikonta.

Razkritje v zgornjem odstavku velja tudi za zdravnike – specifikatorje, ki so zaradi objektivnosti in politike delovanja Medikonta anonimni.

Medikont oblikuje končno ceno, v katero so vključeni stroški vzdrževanja in programiranja spletne platforme in logistični stroški dobave izdelkov do posameznega zdravnika ali/in ustanove.