Kako narediš obračun za normiran sp

​Spodaj je opisan postopek izpolnjevanja letnega obračuna za normiran s.p. Obračun lahko v 5 minutah opraviš sam. 

Priprava

 1. Rabiš digitalni certifikat. Najbolje, kar SIGENCA.
 2. Moraš biti prijavljen na Edavke s tvojim cerifikatom.
 3. Prenesi si zadnjo verzijo Silvester Fineus (SF). Verzijo lahko poiščeš tudi na EDAVKIH. Če jo že imaš naloženo na Windowsih, potem jo odpri in program se ti bo samodejno posodobil.
 4. Instaliraj si na svoj računalnik program SF.
 5. Odpri program in dodaj sebe kot novega zavezanca (Zavezanci - Nov Zavezanec)...Uporabi pomoč v programu (klikni na modri vprašaj)
 6. Nato klikni na gumb Nov (obračun) in vpiši tvojo davčno številko. SF jo bo našel, ker si prej sebe dodal kot novega zavezanca.
 7. Izberi obdobje. Tudi SF ti že predlaga obdobje. Naloži obrazec. Takole zgleda obrazec. 

Izpolnjevanje

Na kratko pa zgleda takole:

 1. Obrazec: Vrsta dokumenta : ORIGINAL
  1. Poglavje I : Način ugotavljanja davčne osnove: N - Normirani (pomembno!)
  2. Poglavje II: Osnovni podatki o zavezancu
   1. izpolni osebne podatke (so že predizpolnjeni)
   2. Sistem vodenja poslovnih knjig: - Evidence
   3. Vrsta obveznega zavarovanja: iz delovnega razmerja
  3. Poglavje III - pusti prazno
  4. Poglavje  IV - Podatki o vrsti obračuna
   1. Redni letni obračun
  5. Ostala Poglavja od V-VII - pustiš prazno
 2. PRILOGA 1:VI (IzračunN) Obvezna
  1. Polje 1- vpiši znesek skupni znesek izdanih računov
  2. Polje 25 - vpiši celotni znesek akontacije, ki si jo plačeval med letom (znesek pogledaš na ekartici EDAVKI pod konto 40 - Obračun davka od dohodka iz dejavnosti. V primeru, da imaš samo plačilo po kvartalih, sešteješ zneske)
  3. Preveri, Popravi, Shrani
  4.  V polju 30 ali 31 imaš prikazano akontacijo za tekoče leto. V polju 30 (znesek mesečnega plačila), če je znesek akontacije večji kot 400 eur. V polju 31 (znesek trimesečnega obroka), če je znesek akontacije manjši kot 400 eur.

Preden oddaš

 1. Na Google Koledarju si označi opomnike za plačilo akontacije. Če boš pozabil/a plačati akontacijo, ti bo FURS poslal opomin. Ponavadi ga v majlih zgrešiš, ker ti Gmail vrže pošto FURSA pod Posodobitve. Če boš zgrešil opomin, bo sledila izvršba, kar te stane cca 50 eur. FURS (25 eur), pa še banka ti nabije stroške izvršbe (cca 25 eur). Če pa imaš možnost, da si v banki nastaviš samodejna plačila na določen datum, pa še bolje. Ponavadi banke fizičnim osebam to ne omogočajo : (ja. ne rabiš poslovnega računa za s.p. Nikoli ga nisi rabil. Slo banke vsa leta izkoriščajo funkcionalno nepismenost...)
 2. Če imaš še kakšno posebnost, potem pokliči na FURS, povej, kje imaš težavo in ti bodo prijazno pomagali. Najbolje, da se prej pripraviš. Malo si poglej in zdefiniraj problem, da ne boš izpadel čisti računovodski analfabet. Imaš veliko informacij na spletu. Odpreš tvojo eKratico (Edavki - Vpogledi - Ekartica: Kartica Zavezanca). Sedaj pokliči na FURS.

Oddaja

 1. V programu SF (še zmeraj delaš obračun) pritisni Priprava za FURS - oddaj preko eDavkov. Dokument si uspešno vložil šele ko ti Edavki napišejo, da si ga uspešno vložil. Vložen dokument lahko preveriš tudi v Edavkih (Dokumenti - Vloženi dokumenti) Takole pa ti Edavki sporočijo, da si uspešno vložil dokument:
 2. Sam postopek ti bo vzel približno 5 minut. 
 3. Na koncu pa pomahaja še računovodji ...