Kje kupiti "Lokator" za Ankylos® ali Tylos® implantate?

Najbolj razširjenem sistemu je do pred leti v Sloveniji manjkala ključna nadgradnja pri izdelavi parodontalno - podprtih protez.

Podjetje Zest Anchors® je razvilo odlično nadgradnjo za tovrstne težave in tako prvo prebilo v Sloveniji dvome o interkompatibilnosti 5,7 stopinjskega razreda. 

Abutment se imenuje Locator®. Ker so Locator takoj prevzeli OPL v Sloveniji, so preprodajalci takoj začeli sklepati ekskulzive za dobavo Lokatorja. In cena je ostala primerno visoka. Zanimivo pa je to, da se kljub "dvomu" o kompatibilnosti med sistemi pri Lokatorju to sploh ni nobeden spraševal? Res bi bilo zanimivo izvedeti ozadje te zgodbe...

Na naš trg je kmalu zatem prišel Kerator®. Identičen abutment z identičnimi specifikacijami. Tokrat cenejši. Tudi to ekskluzivo je prevzel slovenski preprodajalec. Keratorji so prisotni za različne implantatne sisteme. Tudi Kerator je že več kot 5 let nazaj "dokazal", da interkompatibilnost ni ravno najljubša besede MBM (marketing - based medicine) in njihovim lakajem.

V naslednjih letih se je razvoj kompatibilnega trga vsadkov in nadgradnje samo še stopnjeval. Velika podjetja (Densply, Straumann, Zimmer...)  so kupovala deleže manjših. Danes so takorekoč vsi v "sorodu". A kaj ko prihajajo vedno novi in novi...

Račun za to MBM "javno hišo" in temu primerno visoke cene plačujejo funkcionalno nepismeni zobozdravniki, predvsem pa njihovi pacienti. Ampak to je že druga zgodba.

Torej, kje lahko kupiš Tylos (ali pa Ankylos®, če vam je ljubše) abutmente kot so keratorji, lokatorji?

Spodaj je tabela in nekaj opomb ter cena. Naveden je tudi link do distributorjev, kjer samo z nekaj kliki pridete do EU distributerja, ki Vam bom rade volje prodal željeni abutment. Zavedati se morate, da slovenski preprodajalci dnevno surfajo po internetu in sklepajo dobaviteljske pogodbe s proizvajalci. Posledica tega so dodatne marže. In vse je tak kot je bilo...Me zanima, kdaj bo tovrstno "surfanje" prevzela katera od strokovni združenja ... ?

Tabelo lahko vsak dopolni z novimi podatki na tem naslov:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1HJGDN7wTfomFNpiXZV-r-6DBZtxgR49K...

ps- GieSSE Technology (Tylos implantatni sistem) zaenkrat ne izdeluje "lokatorjev", ker ni dovolj povpraševanja. Cena pri proizvajalcu bi se po mojih predvidevanjih gibala od 30 do 60 eur...