Primerjava med DICOM in JPG

Dobavitelj rtg slike mije poslal JPEG sliko (Dentpoint)  ter me vprašal kakšna je sploh razlika med DICOM in JPEG?

Ko Vam RTG izvajalec pošlje JPEG format, Vas je že "oropal" za morda ključne podatke, ki jih potrebujete pri Vašem zdravljenju, kot recimo DENTPOINT. Pri tem pa uslužbenka celo trdi, da ji program drugega sploh ne ponudi...Nekateri rtg izvajalci pa gredo še celo dalje, kot recimo AUDAX. Sploh Vam nočejo poslati DICOM  formata, pri tem pa se izgovarjajo na neko varnost....ćeprav obstajajo popolnoma varni protokoli za prenašanje česarkoli po internetu. Seveda je v ozadju zgodba nakupa njihovega programa, vzdrževalnih licenc, itd...Stroške tega dela si izračunajte kar sami.

Pa poglejmo malo bolj podrobno primerjavo:

Primerjava med DICOM in JPEG ni mogoča.

DICOM  - Digital Imaging and Communications in Medicine - je definiran protokol, po katerem se poleg slikovnega gradiva, prenašajo tudi ostali podatki.  DICOM format vključjuje tudi protokol, po katerem se format prenaša po internetu.

Primer uporabe v oralni kirurgiji: poleg slikovnega gradiva so pomemben podatek razmerja in dolžine struktur v X/Y/Z osi. S pomočjo DICOM formata lahko tako izmerimo posamezne strukture, kar je posebej priročno v implantologiji.

Za branje DICOM formata ne potrebujete "CD-ja" oz. prednaloženega programa specifičnega proizvajalca, ki Vas tako zaveže k uporabi njihovega programa in posledično tudi rtg naprave in CMOS senzorja, ki digitalizira leteće rtg-žarke...Vse kar potrebujete je DICOM format in brezplačni program za branje DICOM formata.
Zelo priročen  brezplačen program za branje DICOM formata je MICRODICOM (http://www.microdicom.com/downloads.html. Program obstaja za 32 bitne in 64 bitne procesorje.

Kaj pa je potem JPEG?

Nič drugega kot način kompresije slike. Torej tisto kar vidimo se po metodi kompresije JPEG - https://en.wikipedia.org/wiki/JPEG- spremeni v bitno sliko. Vsi ostali podatki se pri tem izgubijo. 

 

Še nekaj linkov:

https://en.wikipedia.org/wiki/DICOM

http://dicom.nema.org/