Tako daleč, pa vseeno tako blizu

Prispevek kot je tale, bi lahko pisal vsak dan. Če bi Sistem deloval, bi zdravstvene ustanove, vodene s strani zdravnikov ali zavarovalnic, same iskale načine, kako za vloženi denar dobiti najboljšo kvaliteto po pošteni ceni. Temu v naši Sloveniji ni tako. Pa vendar ena koristna primerjava, ki jo lahko vsak zdravnik ekstrapolira v mnogo podobnih primerov, s katerimi se srečuje ali pa se bo nekoč srečal tudi sam.

Slučajno sem odprl spletno stran slovenskega dobavitelja (preprodajalca) in mi je v oči padla cena za polimerzacijsko UV lučko z oznako LED.B. Cena: 290 eur. Pred leti, sem sam ure in ure preždel za internetom, komuniciral z lokalnimi kitajskimi dobavitelji in tako v grobih obrisih spoznal kitajski trg zobozdravstvene opreme.

UV Lučka o kateri govori dobavitelj, je lučka svetovno znanega proizvajalca (tudi OEM proizvajalca - preberi, kaj je OEM) zobozdravstvene opreme - Woodpecker. Njihova kvaliteta je na zavidljivi, skoraj evropski ravni. Obstaja cela serija lučk. Od LED B do LED G. Vsaka s svojo specifiko. Ne govorim na pamet, ker sam uporabljam UV lučke (LED B in LED C) že vrsto let! Preizkušeno, torej. Dejansko je tehnologija UV lučk tako primitivna v današnji dobi, da bi jo znali reproducirati učenci 5.razreda povprečne ameriške (ne slovenske!) šole.

Identično lučko lahko z dvema klikoma kupite za 70 EUR na portalih ebay.de. Celo poštnina je brezplačna. 

In medtem, ko se zastopniki Sistema prerekajo o povišici urne postavke iz "9,14 na 10,08 eur/uro" za zdravniško uro, je ravno nekdo v tem Sistemu s transakcijo te uboge UV lučke, potrdil svojo urno postavko na recimo 220 eur/uro. Če bi populistično primerjal, bi slovenski zdravnik delal za to zaslužek celih 21 ur. Recimo dvojno dežurstvo na IPP (kar sami spremenite delo, ki ga opravljate). Hrana iz avtomata, samo dvakrat scat s 3 urami spanja....

Primerjate urne postavke z vašimi prijatelji obrtniki  in se zazritev v vašo dodano vrednost. To je ključ do spremembe Sistema. 

Tako daleč, pa vseeno tako blizu.

Krištof Zevnik

 

Razkritje. Medikont ne preprodaja aparatov, ker se da za zelo ugodno ceno dobiti odlične aparate na internetu. Tudi neposredno od proizvajalca.