Zgodba desetletja oz. kaj pomeni obrtniški izraz "rezati roko"?

Ravno sem zaključil z izdelavo totalne proteze 84-letnemu pacientu. Ime mu je Friderik Hrovat. Njegova zobozdravnica mu je izpulila vseh preostalih 8 zgornjih zob 2 meseca preden je prišel v našo ordinacijo.  Po tem nepovratnem posegu pa je izvedel, da mora na protezo čakati 5 let. Za zgornjo totalno protezo (TP) in  menjavo spodnje delne proteze (DP) na 4 prevlekah bi pacient kot samoplačnik pri isti zobozdravnici plačal približno 3700 eur. Zaprosili smo za rentgensko dokumentacijo pred ekstrakcijo zob, a jo še iščejo...

V naši ordinaciji smo ga vzeli naprej, kljub naši dolgi čakalni dobi (2 leti) in ga oskrbeli v enem tednu. Prepričan sem, da bo ZZZS storitev odobrila in bo lahko uveljavljal pravice iz zdravstvenega zavarovanja. Dokumentacijo še zbiramo. 


Gospodu Frideriku ne bo potrebno zamenjati proteze do konca njegovega življenja. Tudi če bi bil star 50 let, bi moja proteza držala do konca njegovega življenja.
V spodnji tabeli Vam prikazujem, koliko bom dobil za plačilo po 4 urah dela in 10 letih izkušenj pri izdelavi (zahtevne!) totalne proteze. Na uro neto 2,79 EUR.

Izračun finančne kalkulacije izdelave totalen proteze (v eur)

Plačilo ZZZS 317,14
Stroški zobotehnika 180
Obratovalni stroški in material 126
Bruto ostanek za 4 urno delo v 7 obiskih 11,14
Bruto urna postavka 2,79
Link do podrobnega izračuna  

Nekaj je narobe!
Naj pacientu rečem, da je čakalna doba 5 let in mu naredim samoplačniško protezo za 700 ali 1000 eur?
Naj se pacientu "zlažem", da proteza v nobenem primeru ne bo držala, in mu vstavim dva zobna vsadka - “šraufa” ter tako dobim pošteno plačilo za delo?
Ker nič od naštetega ne želim narediti, sem poslal predlog na ZZZS - Področje za  analitiko in razvoj - za večje ovrednotenje storitve. 
Po zanesljivih informacijah sem prvi zobozdravnik v zadnjih desetih letih (!), ki je predlagal povišanje ovrednotenja storitev.
Tu se prispevek konča. Na vrsti pa so vprašanja, ki bi jih morali odgovoriti drugi:

  1. Kako to, da ob vsej množici združenj, sindikatov, odborov, izvoljenih predstavnikov in še koga, noben ni predlagal zvišanja sramotno nizko vrednotene storitve?
  2. Zakaj ni prišlo vsaj do predloga za zvišanje plačila storitev? Tako bi zdravništvo v vseh teh letih dobilo odgovor ZZZS, črno na belem? Verjetno bi bil več kot zgovoren.
  3. Ali je bil molk s strani potencialnih predlagateljev nameren ali nenameren?
  4. Ali res mislite, da boste dobili odgovore na zgornja tri vprašanja? Teh odgovorov po vsej verjetnosti ne boste nikoli videli.

Zaključek
Namen tega prispevka ni razčiščevanje za nazaj. To ne vodi nikamor. Namen tega prispevka je pokazati, kako trenutna ureditev Sistema ne deluje oziroma deluje samo za nekatere. 
Namen prispevka je pokazati zdravniku, da lahko s pravim združevanjem in z lastno pobudo ustvarimo sistem, ki bo učinkovit in pravičen do pacienta. Takrat bo pošten tudi za zdravnika.
Saj je skrb za pacienta še vedno naše vodilo ali ne?

P.S. Zahtevek za zvišanje podvrednotenih storitev sem poslal tudi za izdelavo konusno podprtih snemnih protetičnih rehabilitacij.

Razkritje:
Pacient je privolil v objavo osebnih podatkov in slik. Sem zasebnik zobozdravnik s pogodbo ZZZS za izvajanje zobozdravstvenih storitev.

Dodatna branja:
Izračun stroškov in zaslužka pri TOP
Izračun stroškov in zaslužka pri izdelavi konusne proteze s štirimi nosilci